top of page

Γ. Παππάς: «Στόχος για την επόμενη μέρα είναι να επαναφέρουμε το νησί μας στην κανονικότητα».


Συνέντευξη του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Παππά στην εφημερίδα Δημοκρατική.


«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό της Ρόδου και στο μέτρο του δυνατού δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την επόμενη μέρα», αναφέρει για τις πρωτοβουλίες που ανελήφθησαν για την άρση των επιπτώσεων της καταστροφικής φωτιάς στο νησί της Ρόδου, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Παππάς.


Ο υφυπουργός αναλύει τους τρεις άξονες της κυβερνητικής στήριξης και τονίζει ότι την περασμένη εβδομάδα υπεγράφησαν αποφάσεις για έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο, μέσω της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής προς τη ΔΕΥΑ Ρόδου, ύψους 587.200 € για την αποκατάσταση υποδομών στους οικισμούς του νησιού μας.


«Ο στόχος για την επόμενη μέρα είναι να επαναφέρουμε το νησί μας στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατόν και να βελτιώσουμε κάθε τι που μπορούμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η διαδικασία αυτή απαιτεί συνεργασία από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, σοβαρότητα και υπευθυνότητα», τονίζει στην ίδια συνέντευξη ο υφυπουργός.


Αναλυτικά η συνέντευξη του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Παππά:


• Κύριε Παππά, οι πρόσφατες φωτιές στη Ρόδο προξένησαν μεγάλες ζημιές στο νησί μας. Βλέπουμε ότι από την κυβέρνηση αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Θα υπάρξει συνέχεια της στήριξης;


Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό της Ρόδου και στο μέτρο του δυνατού δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την επόμενη μέρα. Οι κυβερνητικές ενέργειες κινούνται σε τρεις επιμέρους άξονες:


-Άμεση στήριξη μέσω του μηχανισμού κρατικής αρωγής των πληγέντων κατοίκων και επιχειρήσεων.


-Αποκατάσταση των οδικών δικτύων και των παραλιών, από Δήμο και Περιφέρεια.


-Δυναμική εκστρατεία προβολής με σκοπό την «επιθετική διαφήμιση» της Ρόδου σε αγορές που απευθύνεται το νησί. Η στρατηγική αυτή ήδη αποδίδει, με κράτη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και εταιρείες – κολοσσούς, όπως η TUI, η Jet2.com και η Jet2holidays, θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε περισσότερα από δώδεκα θέρετρα στη Ρόδο.


Παράλληλα καταβάλλεται προσπάθεια με κάθε τρόπο και από κάθε δυνατή πλευρά. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι την περασμένη εβδομάδα υπεγράφησαν αποφάσεις για έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο μας, μέσω της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής προς τη ΔΕΥΑ Ρόδου, ύψους 587.200 € για την αποκατάσταση υποδομών στους οικισμούς του νησιού μας, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.




• Μέσα σε μία τόσο καταστροφική πυρκαγιά όπως αυτή που βιώσαμε υπήρξε τουλάχιστον κάτι που να κρατάτε; Ποιος είναι ο στόχος για την επόμενη μέρα;


Θα ξεκινήσω απαντώντας σας από το τέλος. Ο στόχος για την επόμενη μέρα είναι να επαναφέρουμε το νησί μας στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατόν και να βελτιώσουμε κάθε τι που μπορούμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η διαδικασία αυτή απαιτεί συνεργασία από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Το σχέδιο και η όρεξη υπάρχουν και οι επαγγελματικοί φορείς και όλοι οι βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το δείχνουν με τις προτάσεις τους και τη διάθεση για συνεννόηση. Το εύκολο αλλά πραγματικά επιζήμιο είναι να ρίξουμε ευθύνες κατά δικαίων και αδίκων και να παρελθοντολογούμε.


Το δύσκολο αλλά επικερδές είναι να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι, να συνεργαστούμε χωρίς λαϊκισμό και τακτικισμό για το μέλλον του τόπου μας και των ανθρώπων του.


Αν κάτι μπορώ να ξεχωρίσω από τις δύσκολες μέρες των πυρκαγιών που βίωσα από την πρώτη κιόλας μέρα στο πεδίο, στα κέντρα φιλοξενίας και στο συντονιστικό κέντρο ήταν το φιλότιμο των ανθρώπων μας και το εθελοντικό κίνημα.


Από την πρώτη στιγμή χιλιάδες εθελοντές βοηθούσαν στα μέτωπα, στις επιχειρήσεις κατάσβεσης αλλά και στα κέντρα υποδοχής που παρείχαν πολύτιμη βοήθεια σε όσους το είχαν ανάγκη. Όσα Ευχαριστώ κι αν τους πούμε, πιστέψτε με, δεν είναι αρκετά. Εντυπωσιακή ήταν επίσης και η επιχείρηση εκκένωσης που πραγματοποιήθηκε με 30.000 ανθρώπους να μετακινούνται με όλα τα μέσα εκ των οποίων 3.700 από θαλάσσης με τα πλωτά μέσα, που άμεσα ανταποκρίθηκαν και τους Ευχαριστώ, 58 σκάφη και ημερόπλοια βάσει του σχεδιασμού του Λιμενικού Σώματος.


Η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα.


Εδώ θέλω να αποδώσω τα εύσημα στα στελέχη του Λιμενικού της Ρόδου για τον Επαγγελματισμό τους και την αποτελεσματικότητά τους.


• Η κλιματική κρίση είναι γεγονός και το ζει όλη η Μεσόγειος. Το φαινόμενο των πυρκαγιών είναι κάτι που πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του;


Είναι γεγονός, ότι αυτή τη στιγμή βιώνουμε ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Βέβαια, δεν είμαστε απλοί παρατηρητές, αλλά προσπαθούμε ως Κυβέρνηση να εξασφαλίσουμε και να δημιουργήσουμε ένα θεσμικό και επιχειρησιακό σχέδιο με σκοπό να την αντιμετωπίσουμε. Δεν είναι αμελητέο, το γεγονός ότι ο φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος στην Παγκόσμια Ιστορία, καταγράφοντας πάρα πολλές πυρκαγιές στην Ελλάδα αλλά και στην Μεσόγειο, για τις οποίες έχει συντελέσει δραματικά στην εκδήλωσή τους. Ο αριθμός είναι –θα μου επιτρέψετε- σοκαριστικός: 1.470 πυρκαγιές, από τις οποίες οι δέκα ήταν μεγάλες και εξελίχθηκαν σε ένα περιβάλλον που τις ευνοούσε και δυσχέραινε το έργο των αρχών. Παρόμοια φαινόμενα με αυτά που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε φέτος αναμένεται να γίνουν κανονικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κλιματική κρίση δεν θα φύγει και οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σε όλα τα επίπεδα.


• Η ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ευχάριστα νέα για τα Δωδεκάνησα καθώς αναλάβατε τη θέση του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ποιοι είναι οι στόχοι σας;


Η εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσωπό μου αποτελεί μεγάλη τιμή και ταυτόχρονα τεράστια ευθύνη. Πιστεύω ότι κάθε Δωδεκανήσιος και κάθε νησιώτης επιθυμεί ένας άνθρωπος που εκλέγεται στην πλέον νησιωτική περιφέρεια της Ελλάδας να βρίσκεται στο αρμόδιο υπουργείο. Μεταξύ των στόχων είναι να δικαιωθούν τόσο οι ψηφοφόροι για την ισχυρή εντολή που έδωσαν στις εκλογές όσο και ο πρωθυπουργός για την εμπιστοσύνη του, όπως προείπα. Η νησιωτικότητα είναι μια έννοια που δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος από την ηπειρωτική Ελλάδα, πόσο μάλλον από την Ευρώπη. Σε συνεργασία με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ήδη έχουμε βάλει μπροστά τον σχεδιασμό ώστε η νησιωτικότητα να αναδειχθεί σε ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Τίποτα λιγότερο από αυτό που είναι δηλαδή. Στόχος είναι τα νησιά μας να έρθουν όσο πιο κοντά γίνεται στην ηπειρωτική Ελλάδα σε επίπεδο παροχών και υπηρεσιών μέσω της αναβάθμισης των υποδομών τους και αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η διαδικασία αυτή περνάει μέσα από τη εξασφάλιση επαρκούς σύνδεσης των νησιών και μέριμνας για την ελάφρυνση του κόστους διαβίωσης.


• Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πρώτο ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί στα Δωδεκάνησα;


Αν μου κάνατε την ίδια ερώτηση πριν τη φωτιά στη Ρόδο, η απάντηση θα ήταν διαφορετική καθώς πλέον η προτεραιότητα για το νησί μας είναι η ταχύτερη επούλωση των πληγών, τόσο στην τοπική οικονομία, την εργασία και την κοινωνία όσο και στο περιβάλλον που δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα. Η επόμενη μέρα για τη Ρόδο όμως θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη και το στοίχημα αυτό θα το κερδίσουμε όλοι μαζί. Τώρα, αναφορικά με το πρώτο ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί για τα Δωδεκάνησα. Δεν θέλω να αδικήσω, ούτε να βάλω σε προτεραιότητα κάποιο έναντι κάποιου άλλου, οπότε τα αντιμετωπίζω συνολικά. Θα σας πω σχηματικά ότι οι γραμμές που σήμερα πολλοί αποκαλούν άγονες και συνδέουν τα νησιά μας, θέλουμε να γίνουν γραμμές ανάπτυξης και καινοτομίας που θα καταστήσουν τα Δωδεκάνησα το κέντρο του ενδιαφέροντος και του μέλλοντος. Στην οικονομική ανάπτυξη, τον τουρισμό, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, την καινοτομία στις μετακινήσεις και την πρωτογενή παραγωγή. Το ζήτημα που αποτελεί πρόκληση για εμένα προσωπικά είναι η Νησιωτική Πολιτική να πάρει σάρκα και οστά και τη νησιωτικότητα να γίνεται το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας με όραμα, σχέδιο και πολλή δουλειά.

Comments


bottom of page