Για όλους και για όλα σε μια συνέντευξη «ποταμό», που θα συζητηθεί, μιλάει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο βουλευτής Δωδεκανήσου και πρώην υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Παππάς σχολιάζοντας μάλιστα, με αφορμή τα όσα απίθανα ειπώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πως «Όσοι αντιδρούν και σχολιάζουν χωρίς να δίνουν λύσεις, προφανώς δεν τους αρέσει να αλλάξει κάτι γιατί θα χάσουν το αφήγημά τους».
Καθιστά σαφές πως ποτέ δεν έγινε λόγος από κανέναν, για δημιουργία ΚΥΤ ή προσωρινής δομής και δεν θα επιτρέψουν να γίνει κάτι τέτοιο στην ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού προσθέτοντας ότι η πρόταση που κατατέθηκε είναι η δημιουργία χώρου φιλοξενίας για 2-3 μήνες.
Αναλυτικά η συνέντευξη του βουλευτή Δωδεκανήσου και πρώην υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Παππά.
• Κύριε Παππά, η Ρόδος αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα με τις μεταναστευτικές ροές και την παρουσία μεταναστών στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για ένα γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Ρόδου. Ποιες είναι οι λύσεις που μπορούν να δοθούν και τι προτείνετε εσείς;
Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί είναι κάτι που δεν αρέσει σε κανέναν μας και μας προβληματίζει εντόνως. Το πρόβλημα είναι εδώ μπροστά μας και δεν μπορούμε να μην το βλέπουμε, συμφωνούμε, διαφωνούμε, εκφράζουμε άποψη, συμμετέχουμε, δεν κρυβόμαστε, έτσι θα δώσουμε λύση για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του προβλήματος. Γι’ αυτό τον λόγο συμμετείχα στην συνεδρίαση του Δήμου, ενώ και στην σύσκεψη με την Εισαγγελία Ρόδου, έδωσε το παρών συνεργάτης μου νομικός.
Σκοπός είναι να μην πλήττεται άλλο η εικόνα του φιλόξενου νησιού μας, να εξασφαλίσουμε στοιχειώδεις συνθήκες και την ταχύτερη μεταφορά τους εκτός Ρόδου.
Όσοι αντιδρούν και σχολιάζουν χωρίς να δίνουν λύσεις, προφανώς δεν τους αρέσει να αλλάξει κάτι γιατί θα χάσουν το αφήγημά τους. Ήδη έχω κάνει παρέμβαση στα συναρμόδια υπουργεία και τις ναυτιλιακές εταιρείες προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και αυτό ήδη φαίνεται με τις μεταφορές που γίνονται μέρα παράμερα και θα συνεχίσουν. Αναμένεται επίσης και η ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης με συνοριοφύλακες. Η ταχύτερη διαδικασία καταγραφής και η μεταφορά μεταναστών στα κέντρα υποδοχής είναι το μεγάλο ζητούμενο. Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την ταχύτερη αποσυμφόρηση των νησιών. Ποτέ δεν έγινε λόγος, ούτε από εμένα φυσικά, για δημιουργία ΚΥΤ ή προσωρινής δομής, καθώς είμαστε κάθετα αντίθετοι και δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο στην ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού. Η μόνη συζήτηση αφορά στην περίοδο έξαρσης του προβλήματος, δύο-τριών μηνών, για έναν χώρο προσωρινής συγκέντρωσης, όπου θα γίνεται η καταγραφή των μεταναστών κρατουμένων, που θα πληροί τις στοιχειώδεις ανάγκες, θα φυλάσσεται, και από εκεί θα γίνεται η άμεση μεταφορά τους. Είναι κυρίως θέμα δημόσιας ασφάλειας και δημόσιας υγείας, δεν τιμάει κανέναν η εικόνα αυτή στο κέντρο της Ρόδου και προσβάλλεται βάναυσα η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και κλονίζεται η εικόνα του νησιού μας, να περιφέρονται στους δρόμους και να κατοικοεδρεύουν στα πάρκα. Οφείλουμε όμως να υπενθυμίζουμε συνεχώς και να αναγνωρίζουμε τις διαρκείς μάχες που δίνουν καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου οι λιμενικοί μας απέναντι στα δίκτυα αδίστακτων λαθροδιακινητών κι ενώ έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις του λιμενικού στην περιοχή μας στο τελευταίο διάστημα. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τις θυσίες των λιμενικών μας και τους ευχαριστώ για την άψογη συνεργασία που είχαμε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
• Συνηθίζουμε να αποκαλούμε τη Ρόδο ως το “διαμάντι” του ελληνικού τουρισμού. Ποια είναι η εικόνα που υπάρχει για το 2024;
Η Ρόδος ήταν, είναι και θα παραμείνει το διαμάντι του ελληνικού τουρισμού καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Απόδειξη είναι το γεγονός ότι η τουριστική σεζόν για το νησί μας έχει επεκταθεί μέχρι τις 5 Νοεμβρίου. Στο εξάμηνο, οι ξένοι επισκέπτες στο αεροδρόμιο της Ρόδου έφθασαν τους 1,983 εκατ. από 1,757 εκατ. στο περσινό εξάμηνο, με αύξηση 13%. Καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει αυτό με αποτέλεσμα το νησί μας να πηγαίνει για εκτόξευση, προσφέροντας στην ελληνική οικονομία μεγάλη ανάσα. Πέρα όμως από τα νούμερα τα οποία γεννούν αισιοδοξία, η σταθερή πρόθεσή μας είναι η τουριστική κίνηση να μεταφράζεται σε οφέλη για την τοπική οικονομία και κοινωνία με καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
• Κύριε Παππά, στο χρονικό διάστημα που θητεύσατε ως υφ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι κοινά αποδεκτό ότι αφήσατε το στίγμα σας -Ποιο θεωρείτε ότι ήταν το αποτύπωμά σας στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής;
Κατά τη διάρκεια της θητείας μου έβαλα σε προτεραιότητα τη νησιωτική Ελλάδα και αυτός ήταν ο λόγος που ταξίδευα συνεχώς και όσο ήμουν στον Πειραιά δεχόμουν στο γραφείο μου δημάρχους από τα νησιά μας και τις παράκτιες περιοχές. Συζητούσαμε και γινόταν καταγραφή των προκλήσεων και των αναγκών. Ήταν επίσης πρωτοποριακό που κάναμε τους «Περιφερειακούς Διαλόγους». Μία πλατφόρμα διαλόγου και συνεργασίας, όπου για πρώτη φορά κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και συζήτησαν η κεντρική κυβέρνηση, οι δύο βαθμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλοι οι τοπικοί φορείς για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα ζητήματα νησιωτικότητας και να προωθήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας. Επισκέφθηκα όσα περισσότερα νησιά μπορούσα και είχα την τιμή, μεταξύ άλλων, να κάνω μαζί τους νυχτερινές περιπολίες με σκάφη του Λιμενικού, βλέποντας από κοντά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι λιμενικοί μας.
• Υπάρχουν πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια της θητείας σας για τις οποίες είστε περήφανος;
Περήφανος είμαι που υπηρέτησα τα δίκαια και τα συμφέροντα των Δωδεκανήσων από τη θέση του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Είμαι διπλά περήφανος που λάβαμε πρωτοβουλίες που αφορούν στις κυρίαρχες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας και δώσαμε λύσεις στα Δωδεκάνησα. Στο ακριτικό Καστελλόριζο, με τη συνεργασία που είχαμε με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, δώσαμε λύση στο στεγαστικό πρόβλημα των λιμενικών. Με τη δωρεάν παραχώρηση από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, οικοπέδου εμβαδού 2.676,64 τ.μ. θα ανεγερθούν κατοικίες για τη διαμονή του προσωπικού του Λιμενικού Σταθμού Μεγίστης. Στο πρόβλημα της λειψυδρίας, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του υφυπουργού, εξετάσαμε τη λύση των αφαλατώσεων. Αποτέλεσμα; Σε νησιά όπως η Κάλυμνος, η Λέρος, η Πάτμος, η Σύμη, η Κάρπαθος, η Χάλκη και το Καστελλόριζο, οι μονάδες αφαλάτωσης μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες σε νερό, διασφαλίζοντας την επάρκεια και τη σταθερότητα της παροχής του. Στο ζήτημα των υποδομών, το αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών και των ενεργειών ήταν το έργο αποκατάστασης των λιμανιών στο Καστελλόριζο και τη Λέρο όπως και η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλύμνου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έργο «Κατασκευή αποβάθρας σκαφών εξωτερικά του λιμένα Καλύμνου» χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Επίσης ήρθα σε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών.
• Κύριε Παππά, οι επόμενες εκλογές είναι σε ορίζοντα τριών ετών και βλέπουμε στις μετρήσεις ότι υπάρχει έντονος σκεπτικισμός των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Από την επαφή που έχετε με τους νησιώτες, τι είναι αυτό που εισπράττετε και πώς μπορεί να αναστραφεί αυτό το κλίμα;
Ο σκεπτικισμός των πολιτών είναι κάτι που το βλέπουμε όλοι και μας προβληματίζει. Αρκεί να σας υπενθυμίσω τα υψηλά ποσοστά αποχής στις πρόσφατες ευρωεκλογές αλλά και στις αυτοδιοικητικές. Όποιος αντιμετωπίζει ένα υπαρκτό πρόβλημα με απαξία και αλαζονεία, με συγχωρείτε που θα το πω, αλλά είναι εκτός τόπου και χρόνου. Η αδιαμεσολάβητη επαφή που έχουμε με τους νησιώτες όλα αυτά τα χρόνια βασίζεται στην ειλικρίνεια, στην αμεσότητα, στην εμπιστοσύνη και στη συνέπεια. Το κλίμα λοιπόν αναστρέφεται αν δώσουμε λύσεις στα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι και οι πολίτες αντιληφθούν ότι η προτεραιότητά μας είναι τα δίκαια αιτήματά τους να φτάνουν στη Βουλή και να μετατρέπονται σε πολιτικές προτάσεις. Προσωπικά έχω μάθει να πολιτεύομαι με την αλήθεια και να βγαίνω μπροστά στα δύσκολα και να μην κρύβομαι. Μεγάλη ευθύνη για τη στάση των πολιτών έχουν οι πολιτικοί του παρελθόντος και της αντίληψης αυτής. Τα «θα», τα χτυπήματα στην πλάτη και οι παχιές υποσχέσεις είναι αντιπροσωπευτικά παραδείγματα. Υπάρχουν δύο τύποι πολιτικών: αυτοί που βγαίνουν μπροστά με λύσεις και αυτοί του «να» και της προστακτικής που πετάνε το «μπαλάκι» στους άλλους και λένε τι να μην γίνει χωρίς να δίνουν καμία λύση.
Comments