top of page

Η ομιλία του Βουλ/τή Δωδ/σου Ιωάννη Παππά για τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ηλ. Επικοινωνιών


Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Ιωάννης Παππάς από το βήμα της βουλής αναφέρθηκε για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αφορά τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση νομοσχέδιο κι ένας στόχος που είχε θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων το 2019.


Ένα κράτος ψηφιακό, σύγχρονο και αποτελεσματικό.

Τον σκοπό αυτό υπηρετεί το πολυνομοσχέδιο το οποίο βάζει τάξη στο ψηφιακό χάος που επικρατεί στην Ελλάδα.

Η πανδημία του κορονοϊού ανάμεσα στα πολλά που μας έμαθε ήταν και η δύναμη των ψηφιακών υπηρεσιών

Το gov.gr μπήκε στη ζωή μας και έκανε την καθημερινότητα όλων ανεξαιρέτως πιο εύκολη.

Ίσως η πρώτη φορά που το Δημόσιο και οι υπηρεσιες του έγιναν τόσο φιλικές προς τον πολίτη και εδώ οφείλουμε να αποδώσουμε τα εύσημα στον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη.

Με τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενοποιείται σε ένα κείμενο όλη η βασική νομοθεσία σχετικά με την ψηφιακή διακυβέρνηση ενώ εντάσσεται στο εθνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία για τα ανοιχτά δεδομένα και την ευρωπαϊκή οδηγία για την ψηφιακή προσβασιμότητα.

Με τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού η Ελλάδα αποκτά επιτέλους ψηφιακή στρατηγική σε ορίζοντα τετραετίας

ΕΝΑΣ αριθμός για όλες τις διαδικασίες και τις συναλλαγές με το Δημόσιο. Αριθμός που θα ακολουθεί τον κάθε πολίτη για όλη του τη ζωή για να του κάνει την καθημερινότητα πιο απλή.


Παράλληλα θα υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για την ανταλλαγή εγγράφων και ψηφιακή θυρίδα όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να φυλάει τα απαραίτητα έγγραφά του.

Με το παρόν νομοσχέδιο καθορίζονται πλέον οι διαδικασίες έτσι ώστε οι φορείς του Δημοσίου να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Με το πολυνομοσχέδιο η Ελλάδα μπαίνει στην εποχή των δικτύων 5ης γενιάς, το γνωστό 5G για το οποίο τόσα έχουμε ακούσει.

Οι επικοινωνίες εκσυγχρονίζονται, με κανόνες και συγκεκριμένες διαδικασίες.


Η κυβέρνηση θα προχωρήσει τον σχετικό διαγωνισμό για την παραχώρηση φάσματος ραδιοσυχνοτήτων στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Το δίκτυο 5ης γενιάς όμως γίνεται και ένας μοχλός ανάπτυξης, έρευνας και καινοτομίας.

Κι αυτό γιατί στο νομοσχέδιο προβλέπεται η ίδρυση του Ταμείου Φαιστός.

Πρόκειται για ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που θα έχει ως αντικείμενο τις επενδύσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην έρευνα, στην ανάπτυξη υπηρεσιών και προϊόντων.

Τέτοιες επενδύσεις μπορεί να είναι στις μεταφορές, στα δίκτυα κοινής ωφέλειας, στην πληροφόρηση και τα μέσα ενημέρωσης και την υγεία.

Φανταστείτε μόνο πόσο πολύτιμη θα είναι η δυνατότητα τηλεϊατρικής για έναν κάτοικο ενός απομακρυσμένου νησιού στα Δωδεκάνησα, στην καρδιά του χειμώνα.


Το 5G λοιπόν εξυπηρετεί και εθνικούς σκοπούς μαζί με τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη.

Έχει γίνει αναφορά στις Λευκές περιοχές που οι περισσότεροι τις άκουσαν τώρα για πρώτη φορά αλλά για τους κατοίκους της Δωδεκανήσου, είναι κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

Είναι οι περιοχές της Ελλάδας που βρίσκονται εκτός τηλεοπτικής κάλυψης.

Είναι κάτι που έρχεται να διορθώσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καθώς προσθέτει 520 οικισμούς με τον τελικό αριθμό να ανέρχεται σε 960 συνολικά.

Το ελληνικό κράτος αναλαμβάνει να πάει εκεί το ψηφιακό σήμα και να επιδοτήσει την αγορά του εξοπλισμού διότι είναι ντροπή για το ελληνικό κράτος που έπρεπε να περάσουν 6 ολόκληρα χρόνια από την ψηφιακή μετάβαση της τηλεόρασης για να υπάρξει ρύθμιση.

Είναι ντροπή πολίτες που φορολογούνται με τα ίδια κριτήρια να μην μπορούν να απολαύσουν τα ίδια προνόμια.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου περιοχές όπως ο Πανορμίτης , η Χάλκη, η Ψέριμος, οι Λειψοί, οι Αρκιοί και οικισμοί στην Πάτμο, στην Κάλυμνο και άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην τηλεόραση.

Δίδεται η δυνατότητα η Ελλάδα να φτάσει αυτό που για τις άλλες χώρες είναι παρόν αλλά εμείς δεν το έχουμε ζήσει.

Οφείλει η αντιπολίτευση να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που έπρεπε να έχει ψηφιστεί εδώ και χρόνια. Πρόκειται για μια θετική ψήφος στο μέλλον.

Comments


bottom of page