Υπό άλλες συνθήκες θα είχαμε ήδη αρχίσει να υποδεχόμαστε τουρίστες από όλες τις μεριές του πλανήτη. Η πανδημία ωστόσο μας έχει αναγκάσει να αλλάξουμε τα σχέδιά μας και να αναπροσαρμόσουμε τα πλάνα μας.
Εκείνοι όμως που βλέπουν άλλη μία τουριστική σεζόν να περνάει, τα μαγαζιά τους να είναι άδεια όπως και πολλά δωμάτια από τις επιχειρήσεις τους είναι οι άνθρωποι που στο παρελθόν συνεισέφεραν τα μέγιστα στην οικονομία. Είναι οι συμπολίτες μας που σηκώνουν δυσανάλογο βάρος με την πανδημία και καλούνται να αντιμετωπίσουν πρόσθετες δυσκολίες από εκείνες που είχαν συνηθίσει να προσπερνούν.
Ως κράτος έχουμε χρέος να μην αφήσουμε κανέναν από τους συνανθρώπους μας να αντιμετωπίσουν τόσο την πανδημία όσο και τις συνέπειες που θα αφήσει στο πέρασμά της. Γιατί δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες. Τα μεγάλα προβλήματα θα εμφανιστούν όταν το κράτος σταματήσει να παρέχει δίχτυ προστασίας.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι τομείς που δέχθηκαν και συνεχίζουν να δέχονται ανεπανόρθωτο πλήγμα από την πανδημία και τα συνεπακόλουθα αυτής, πρέπει να στηριχθούν αποφασιστικά ειδικά μετά το τέλος της πανδημίας με ορίζοντα το επόμενο καλοκαίρι. Το δίχτυ προστασίας πρέπει να επεκταθεί και στην επόμενη τουριστική σεζόν και προβλεφθούν ενισχύσεις για όσους αποφασίσουν να μην ανοίξουν φέτος, προστατεύοντας την επιχείρησή τους από το οριστικό λουκέτο.
Μας το έδειξε η φετινή χρονιά και η εκτέλεση του προϋπολογισμού, ο οποίος μέσα στο πρώτο κιόλας τρίμηνο χρειάστηκε προσαρμογή και ακόμα περισσότερα κεφάλαια στήριξης. Το συνολικό κόστος των μέτρων ξεπερνά πλέον τα 14 δισ. ευρώ για φέτος με το συνολικό ποσό για τα έτη 2020-2021 να ανέρχεται πλέον στα 38 δισ. ευρώ. Εκείνο το οποίο τονίζεται από όλες τις πλευρές είναι ότι όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα, η κυβέρνηση θα διατηρήσει τις παρεμβάσεις που απαιτούνται προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.
Το κομβικό σημείο ωστόσο είναι όταν θα επέλθει η πολυπόθητη κανονικότητα. Τότε οι παρεμβάσεις δεν πρέπει να σταματήσουν. Αντιθέτως πρέπει να συνεχίσουν και κυρίως να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον το οποίο θα έχει δημιουργηθεί.
Το κράτος οφείλει να στηρίξει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις με ένα μείγμα μέτρων και βοηθημάτων έτσι ώστε να μπορούν να προετοιμαστούν για το καλοκαίρι του επόμενου έτους. Είναι άλλωστε μια ανταποδοτική διαδικασία από τη στιγμή που κάθε επιχείρηση που λειτουργεί ενισχύει καθοριστικά τα πλέγμα της ελληνικής οικονομίας. Είναι το μεγάλο μας στοίχημα έτσι ώστε να επανέλθουμε κοντά στους ρυθμούς που υπήρχαν πριν την πανδημία. Αυτό είναι το στοίχημά μας και η επιλογή της ήττας δεν υπάρχει.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε το άρθρο στην εφημερίδα Παραπολιτικά:
Παρακάτω μπορείτε να δείτε το άρθρο στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα:
Comments