Με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, που κατατίθεται στην Βουλή των Ελλήνων την Πέμπτη, δίνεται λύση σε ένα σημαντικό ζήτημα που αντιμετώπιζαν οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι των νησιών μας με τα μικρά υδατορέματα.
Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από αίτημα των επαγγελματιών του επιχειρηματικού κόσμου και των Δωδεκανησίων, το οποίο εκφράστηκε στον Βουλευτή Δωδεκανήσου, Ιωάννη Παππά, ο κύριος Παππάς κατέθεσε τροπολογία για την εύρεση λύσεως στο ζήτημα των υδατορεμάτων.
Η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έκανε δεκτή την τροπολογία, για τα μικρά υδατορέματα, την οποία ενσωμάτωσε στο σχέδιο νόμου με τίτλο: «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις».
Συμφώνως με τα όσα ορίζονται στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ’ του σχεδίου νόμου, στις διατάξεις χωροταξικών και πολεοδομικών θεμάτων, στο άρθρο 39:
«2A. Στα μικρά υδατορέματα, όπως ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 1, των οποίων οι οριογραμμές δεν έχουν καθοριστεί, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, δύναται να εφαρμόζεται για τις περιπτώσεις του τρίτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 4, κατ` εξαίρεση, ύστερα από αίτημα του ενδιαφερόμενου για έκδοση οικοδομικής άδειας δόμησης πλησίον αυτών ή για έργα διευθέτησης μικρών υδατορεμάτων, η διαδικασία της προσωρινής οριοθέτησης της παρ. 2, μη εφαρμοζομένης της επιφύλαξης ττης υποπερ. 4 της Α και της υποπερ. 4 της παρ. Β της παρ. 4 του άρθρου 3.».
2. Η παρ. 3β του άρθρου 5 του ν. 4258/2014 αντικαθίσταται ως εξής:
«3β. Κατά την οριοθέτηση των υδατορεμάτων με οποιοδήποτε από τους προβλεπόμενους τρόπους, τίθεται εκτός συναλλαγής η ζώνη που προσδιορίζεται από την φυσική κοίτη όπως αυτή έχει αποτυπωθεί με τις όχθες και τη βαθιά γραμμή του ρέματος στο εγκεκριμένο τοπογραφικό διάγραμμα της μελέτης οριοθέτησης, η οποία αποτελεί περιοχή εκτός πολεοδομικού σχεδιασμού. Εκκρεμείς πράξεις αναλογισμού που έχουν συνταχθεί για εκτάσεις ή τμήματα εκτάσεων της ζώνης αυτής ανακαλούνται αυτοδίκαια και χωρίς άλλη διατύπωση, κατά το μέρος που δεν έχουν συντελεστεί.
Στην περίπτωση οριοθέτησης υδατορέματος με ή χωρίς έργα διευθέτησης, όπου προκύπτει τεκμηριωμένη αναγκαιότητα από τον πολεοδομικό σχεδιασμό για τη δημιουργία και διασφάλιση κοινόχρηστων χώρων δύναται στην επιφάνεια της ζώνης μεταξύ φυσικής κοίτης και γραμμών οριοθέτησης να δημιουργείται κοινόχρηστος χώρος, ο οποίος δεν προσμετράται στο απαιτούμενο ποσοστό κοινόχρηστων χώρων της πόλης ή του οικισμού, και για τον οποίο εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 1337/1983 (Α’ 33).».
Με το εν λόγω νομοσχέδιο, επίσης, επιλύονται ζητήματα όπως η θέσπιση του πλαισίου για την ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, η απλοποίηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχων, ο εξορθολογισμός των επιτρεπόμενων χρήσεων γης (και στις ζώνες προστατευόμενων περιοχών), η ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και διαχείρισης πόρων Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και Πράσινου Ταμείου, η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν την προστασία των δασών, τους δασικούς χάρτες και τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης σε δάση/δασικές εκτάσεις, η ρύθμιση θεμάτων χρηματοδότησης για την κατασκευή υποδομών φυσικού αερίου και για την κατασκευή έργων ηλεκτρικής ενέργειας, η ρύθμιση θεμάτων κυκλικής οικονομίας και η αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης και η επικαιροποίηση σημείων της πολεοδομικής νομοθεσίας.
Ο κύριος Παππάς, ευχαρίστησε την ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για την επίλυση του ζητήματος και την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών και των κατοίκων των νησιών μας, όπως επίσης και την Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, κυρία Σβύνου Κωνσταντίνα καθώς και τους επαγγελματίες του κλάδου σε Ρόδο και Κω, για την μεταξύ τους επικοινωνία και συνεργασία.
Comments