Ο Ιωάννης Παππάς γεννήθηκε στη Ρόδο, το νησί που δοκιμάστηκε φέτος από τις καταστροφικές πυρκαγιές και προσπαθεί πλέον να επουλώσει τα τραύματά του. Στις εκλογές του 2023 εξελέγη πρώτος βουλευτής Δωδεκανήσου με 18.813 σταυρούς και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον τίμησε με τον διορισμό του στη θέση του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής – όπου και τον συναντήσαμε ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, πρόθυμο να μοιραστεί μαζί μας σκέψεις και στόχους για την ιδιαίτερη πατρίδα του αλλά και για τη χώρα ολόκληρη.
Πώς είναι σήμερα η κατάσταση στη Ρόδο μετά τις πυρκαγιές;
Το νησί της Ρόδου αντιμετωπίζει πλέον την επόμενη μέρα τόσο στον τουρισμό όσο και στην επιστροφή σε κανονικό ρυθμό αλλά και στην αναπλήρωση των ζημιών που έγιναν. Με βάση τα στοιχεία της Fraport, το νησί της Ρόδου κράτησε ισχυρές τις επιδόσεις του στον τουρισμό και τον Ιούλιο, στέλνοντας μήνυμα για έναν ακόμα πιο ευοίωνο Αύγουστο και όλα αυτά σε μία τουριστική σεζόν που θα επεκταθεί ίσως και μετά τον Οκτώβριο. Ενδεικτικό είναι επίσης πως κράτη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία καθώς και εταιρείες-κολοσσοί, όπως η TUI, η Jet2.com και η Jet2holidays, συνέχισαν να λειτουργούν σε περισσότερα από δώδεκα θέρετρα στη Ρόδο. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι ότι ο ανταποκριτής και αναλυτής του βρετανικού TTG Gary Noakes ταξίδεψε στη Ρόδο για να καταγράψει τα όσα συμβαίνουν στο νησί και συνάντησε μερικούς από τους ξενοδόχους που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επανεκκίνηση του τουρισμού.
Σε άρθρο του μάλιστα ανέφερε ότι η κανονικότητα έχει επανέλθει και έδωσε απλές και σαφείς οδηγίες στους τουριστικούς πράκτορες της Αγγλίας για το τι πρέπει να λένε στους πελάτες τους για τη Ρόδο. Αντίστοιχα, γερμανικά τουριστικά πρακτορεία, αναπροσάρμοσαν τις τιμές τους καταφέρνοντας να αναθερμάνουν αποφασιστικά το ενδιαφέρον για το νησί. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε ότι ο επικεφαλής του ταξιδιωτικού πρακτορείου TUI δήλωσε πρόσφατα πως η κατάσταση των κρατήσεων για τη Ρόδο είναι φανταστική, τα αεροπλάνα έχουν ήδη επιστρέψει στο 95% της χωρητικότητας και όποιος θέλει να πάει στη Ρόδο αυτό το καλοκαίρι θα πρέπει να βιαστεί.
Τι μέτρα, άμεσα και μακροπρόθεσμα, χρειάζεται το νησί;
Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό της Ρόδου και στο μέτρο του δυνατού δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την επόμενη μέρα. Οι κυβερνητικές ενέργειες κινούνται σε τρεις επιμέρους άξονες: άμεση στήριξη μέσω του μηχανισμού κρατικής αρωγής των πληγέντων κατοίκων και επιχειρήσεων. Αποκατάσταση των οδικών δικτύων και των παραλιών, από δήμο και περιφέρεια. Δυναμική εκστρατεία προβολής με σκοπό την «επιθετική διαφήμιση» της Ρόδου σε αγορές που απευθύνεται το νησί, μία διαφήμιση που ήδη προβάλλεται και τα πρώτα της αποτελέσματα είναι ορατά από την πορεία των αφίξεων, των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής αλλά και του γενικότερου ενδιαφέροντος που αναθερμαίνεται για το νησία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι η Ρόδος όπως και όλη η νησιωτική Ελλάδα έχουν μεγάλη συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας και ένα μεγάλο ποσοστό της ανάπτυξης οφείλεται στα νησιά μας.
Ως νησιώτης και άνθρωπος που ταξιδεύετε συνεχώς στα Δωδεκάνησα, ξέρετε τη σημασία που έχει η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών τον χειμώνα. Είναι στις προτεραιότητές σας;
Γνωρίζω από πρώτο χέρι τη σημασία της ακτοπλοϊκής σύνδεσης για την καθημερινότητα των νησιών μας καθώς και τη μεγάλη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο καλοκαίρι και τον χειμώνα με τις δυσκολίες του. Ενας από τους στόχους που έχουμε θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι οι ουσιώδεις παρεμβάσεις έτσι ώστε οι αντιθέσεις που προκαλούνται από τη νησιωτικότητα να αμβλυνθούν. Θα σας πω σχηματικά ότι οι γραμμές που σήμερα πολλοί αποκαλούν άγονες και συνδέουν τα νησιά μας, θέλουμε να γίνουν γραμμές ανάπτυξης και καινοτομίας που θα καταστήσουν τα Δωδεκάνησα το κέντρο του ενδιαφέροντος και του μέλλοντος. Στην οικονομική ανάπτυξη, τον τουρισμό, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, την καινοτομία στις μετακινήσεις και την πρωτογενή παραγωγή. Το ζήτημα που αποτελεί πρόκληση για εμένα προσωπικά είναι η Νησιωτική Πολιτική να πάρει σάρκα και οστά και η νησιωτικότητα να γίνεται το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας με όραμα, σχέδιο και πολλή δουλειά.
Σε συνεργασία με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ήδη έχουμε βάλει μπροστά τον σχεδιασμό ώστε η νησιωτικότητα να αναδειχθεί σε ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Στόχος είναι τα νησιά μας να έρθουν όσο πιο κοντά γίνεται στην ηπειρωτική Ελλάδα σε επίπεδο παροχών και υπηρεσιών μέσω της αναβάθμισης των υποδομών τους και αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η διαδικασία αυτή περνάει μέσα από την εξασφάλιση επαρκούς σύνδεσης των νησιών και μέριμνας για την ελάφρυνση του αυξημένου κόστους διαβίωσης.
Τα λιμάνια των νησιών που είναι μικρότερα μπορούν να αναβαθμιστούν και πώς θα γίνει αυτό;
Η απάντηση στο αν μπορούν να αναβαθμιστούν είναι ένα ξεκάθαρο «ναι» και να είστε σίγουρη ότι θα γίνει με σχέδιο και προσήλωση σε αυτό. Η έννοια της νησιωτικότητας, που αν θέλετε είναι κάτι που κάποιος από την Κεντρική ή τη Βόρεια Ευρώπη δεν μπορεί να την καταλάβει, έχει το λιμάνι ως αναπόσπαστο κομμάτι της. Εχετε σίγουρα επισκεφθεί νησιά και μπορείτε να διαπιστώσετε ότι το λιμάνι αποτελεί το κέντρο της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής. Η συντήρηση και αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών μας είναι προτεραιότητα και στην κατεύθυνση αυτήν αναμένεται να δημιουργηθεί ένα νέο εθνικό σύστημα λιμενικής διακυβέρνησης. Για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να προκύψουν οι νέες δημοτικές και περιφερειακές διοικήσεις μετά τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο γιατί η πλειονότητα των λιμανιών ανήκει στους δήμους. Στόχος είναι να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για τις δυνατότητες, τις απαιτήσεις και την υπάρχουσα κατάσταση του κάθε λιμανιού, να προχωρήσουμε σε μια ισορροπία της κατάστασης και να μπορέσουν τα ίδια τα λιμάνια να αυτοχρηματοδοτούνται με τις απαραίτητες επενδύσεις. Με τις νέες διοικήσεις αναμένουμε να συνεργαστούμε για να λάβουν τα λιμάνια μια ώθηση.
Μήπως άργησε η κυβέρνηση να παρέμβει στις τιμές των πλοίων;
Χωρίς οι δικαιολογίες να είναι κάτι που συνηθίζω και ούτε κάτι που μου αρέσει, οφείλω να σημειώσω ότι η παρούσα κυβέρνηση ανέλαβε σχεδόν στα μέσα της σεζόν. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε γιατί δεν είχαμε κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές, αυτά αποτελούν παρελθόν και κρίθηκαν από τους Έλληνες πολίτες. Στα τέλη Ιουνίου αναλάβαμε καθήκοντα και, για να είμαστε ειλικρινείς, ως κυβέρνηση καταφέραμε το ακτοπλοϊκό εισιτήριο που είναι διαθέσιμο στην ελληνική οικογένεια να είναι «καλύτερο» από πριν αναλάβουμε. Και να γνωρίζουμε επίσης κάτι ακόμα: όσοι ζητούν το κράτος να παρέμβει, να βάλει πλαφόν και άλλα ανάλογα, λένε ψέματα γιατί ξέρουν καλά ότι στο σύστημα που υπάρχει κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Για μας στο υπουργείο το στοίχημα είναι να υπάρχουν καράβια διαθέσιμα 12 μήνες τον χρόνο προς όλους τους προορισμούς. Γιατί, όπως σας ανέφερα και πριν, τα λιμάνια για τα νησιά μας είναι το κέντρο της δραστηριότητας.
Άρα μας ενδιαφέρει να υπάρχουν υγιείς εταιρείες που θα μπορούν να εξυπηρετούν τις γραμμές και να μη βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής καχεξίας απλώς και μόνο για να εξυπηρετήσουμε τις εμμονές και τον λαϊκισμό κάποιων. Αυτό που επιδιώκουμε εν ολίγοις είναι να επιτευχθεί ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες των νησιωτών και στις απαιτήσεις που έχουν τα νησιά μας, οι οποίες είναι και οι δύο ανελαστικές και έχουν διάρκεια 365 μέρες τον χρόνο και αν θέλετε είναι και προτεραιότητα για μία κυβέρνηση που υπηρετεί το συμφέρον των πολλών και από την άλλη της υγιούς επιβίωσης των εταιρειών που στηρίζουν τις γραμμές έτσι ώστε να μην «πυροβολήσουμε» τα πόδια μας και έχουμε τις γραμμές χωρίς όμως τα πλοία.
Ντόρα Κουτροκόη
Comentarios