top of page

Ομιλία Ιωάννη Παππά για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα.


Ομιλία παρέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, Ιωάννης Παππάς, στη Βουλή των Ελλήνων, για το σ/ν του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα: «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα».


Ο κύριος Παππάς αναφέρθηκε εκτενώς στα οφέλη του νομοσχεδίου και στα όσα προβλέπονται για την εξυπηρέτηση των πολιτών τονίζοντας πως «Με μία θεσμική παρέμβαση αντιμετωπίζεται δραστικά η επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των Υπουργείων, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας.

Στόχος είναι να λειτουργεί το κράτος, να εξυπηρετούνται οι πολίτες, να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό και θεμελιώδες. Να υπάρχουν ξεκάθαρες αρμοδιότητες και ευθύνες. Σε περίπτωση που γίνει λάθος ή κάποιος δεν κάνει τη δουλειά του, αυτός να λογοδοτήσει και να του αποδοθούν ευθύνες.

Πρέπει να σταματήσει το πινγκ πονγκ ευθυνών μεταξύ ανεύθυνων υπευθύνων και επιτέλους ήρθε η στιγμή το κράτος να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών».


Στη συνέχεια, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει επιχειρησιακά το «Εθνικό Σύστημα Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης», το οποίο αναλαμβάνει ο εκάστοτε Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών.


Υπογράμμισε, πως σε ό,τι αφορά την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του «Εθνικού Συστήματος Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης» που είναι και το πρώτο που μας ενδιαφέρει, συνιστάται το «Επιχειρησιακό Κέντρο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης», το οποίο υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα.

Αυτό θα αναλάβει τη διαρκή καταγραφή, κατηγοριοποίηση και κατανομή των αρμοδιοτήτων των εμπλεκομένων φορέων.

Τέλος συστήνεται το «Εθνικό Συμβούλιο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης» το οποίο είναι γνωμοδοτικό όργανο.

Κύριος σκοπός του είναι η διατύπωση απόψεων και εισηγήσεων προς τον Υπουργό Εσωτερικών αναφορικά με θέματα ανακατανομής και μεταφοράς αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης.


Ο κ. Παππάς επεσήμανε τον ρόλο που θα έχει η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, μέσω των πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών που θα συνδράμουν υποστηρικτικά στην καταγραφή και την κατανομή των αρμοδιοτήτων.


Προτού κλείσει την ομιλία του, τόνισε την ανάγκη έναρξης του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι», αναφερόμενος στην Ηρωική Νήσο Κάσο, και την αναμονή των κατοίκων για την έναρξη του προγράμματος, που όπως υπογράμμισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου «διασφαλίζει θέσεις εργασίας, αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα το οποίο ανέκυψε και έχει ξεκάθαρο και αναμφίβολο κοινωνικό πρόσημο».


Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κύριος Παππάς, ανέφερε πως με το σ/ν του Υπουργείου Εσωτερικών «επιλύεται το ζήτημα που ανέκυψε ως προς τις διαδικασίες πλήρωσης θέσεων τακτικού προσωπικού σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού για την υλοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».

Είναι θέσεις που είχαν προκηρυχθεί από το ΑΣΕΠ το 2020.

Η προκήρυξη ακυρώθηκε εν μέρει μετά από απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με αποτέλεσμα οι θέσεις εργασίας να είναι στον αέρα.

Η κυβέρνηση με την τροπολογία αυτή δίνει λύση για την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος.

Η «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι από τα σημαντικότερα κοινωνικά προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχει αποδεδειγμένα συμβάλλει τα μέγιστα στην ελληνική κοινωνία μέσα από τις πολυάριθμες υπηρεσίες που όλα αυτά τα χρόνια».



Comments


bottom of page